Media

Het studentenleven van Rik van Lunsen

Deze editie van 'Alumnus in the Spotlight' hebben wij een interview gehouden met Rik van Lunsen. Rik is werkzaam geweest als arts-seksuoloog en is zijn carrière begonnen in Groningen (daar ook gepromoveerd in 1986) en daarna was hij van 1987 tot 2017 hoofd van de Afdeling Seksuologie van het AMC. Student geweest van september 1971 tot december 1978, coschappen voornamelijk gelopen in het AZG. Als student lid geweest van Vera. Het grootste deel van de studententijd heeft Rik gewoond in de Eerste Hunzestraat in Groningen. 

Waarom ben je in Groningen gaan studeren?
Om een aantal redenen: onder meer omdat het mij een gezellige stad leek, ik niet in Amsterdam of Leiden wilde studeren en op de voorlichtingsdagen een goede indruk had gekregen van Groningen.

Wat is je leukste herinnering aan Groningen?
De herinnering die het vaakst terugkomen is dat ik tussen de colleges door met een aantal medestudenten ging biljarten in de Gouden Zweep. (café tegenover de eerstejaars collegezaal)

Wat is je het meest bijgebleven van de coschappen?
Een heel bijzonder conflict. Tijdens mijn coschap chirurgie liep ik mee op de afdeling vaatchirurgie. Ik moest toen tijdens een lange vaat-OK aan de haken hangen bij 2 bekende vaatchirurgen die voortdurend rechtse, seksistische en discriminerende opmerkingen maakten. Ik ben toen tijdens de OK weggelopen en moest toen naar de hoogleraar Prof. Kuijer. In tegenstelling tot wat ik verwachtte feliciteerde Kuijer mij dat ik tegen deze twee heren was ingegaan. Vervolgens mocht ik aangeven waar ik mijn coschap wilde vervolgen.

Waar gaan je herinneringen in je studententijd het meest naar uit?
Vooral het studentenleven in Groningen. Meer dan naar de faculteit en of het ziekenhuis.

Ontmoet je nog veel collega’s uit je studententijd?
Nee, met een paar heb ik nog weleens contact. Een jongen die ik tijdens de KEI-dagen heb ontmoet is nog steeds een van zijn beste vrienden.

Wat betekent voor jou “mijn universiteit”?
Eigenlijk niets, maar als ik moet kiezen tussen Amsterdam (UVA) of Groningen dan wordt het Groningen.

Wat betekent voor jou “mijn faculteit en mijn ziekenhuis”?
“Mijn faculteit” betekent niet veel voor mij, maar heb veel warme herinneringen aan het AZG.

Wat is je belangrijkste motief om lid te zijn van Antonius Deusing?
Beetje op de hoogte blijven van het oude nest en oude studiegenoten. De enige activiteit waaraan ik ooit heeft deelgenomen is een lezing geven op een Alumni dag lang geleden.

Wat wil je huidige studenten meegeven?
Wees vooral open minded. Zorg dat je een bredere blik krijgt dan die van alleen geneeskunde. Raak je compassie en empathie niet kwijt.


Het studentenleven van Dick Willems
18jul

Het studentenleven van Dick Willems

Wanneer was je student te Groningen? Van 1973 tot 1979. Ik was eerst uitgeloot in 1972 en ben toe pedagogiek gaan studeren. Dit was wel...

Het studentenleven van Guus van Geuns
18jul

Het studentenleven van Guus van Geuns

Waarom ben je in Groningen gaan studeren? Lag redelijk voor de hand daar ik al een “Stadjer” was. Kwam op mijn dertiende vanuit Bolsward...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen