Hybride Klinische avond 'HPV: iedereen draagt het, maar wie krijgt kanker en hoe voorkom je het?'

Over dit evenement

Categorie
Educatief
Organisator
Alumnifunctionaris
Datum en tijd
12 jun. 2025 19:00 - 21:00
Locatie
Traversezaal UMCG en online

Hybride Klinische avond 'HPV: iedereen draagt het, maar wie krijgt kanker en hoe voorkom je het?'

Tijdens deze Klinische Avond over HPV zal een interessante lezing gegeven worden door drs. Martha Esajas, Sandra van Dijk en Jolien de Waard. De avond is zowel online als in de Traversezaal van het UMCG te volgen.

Martha Esajas is werkzaam als gynaecoloog in het UMCG. Haar aandachtsgebieden zijn gynaecologische premaligniteiten en vulvapathologie. In haar dagelijkse praktijk richt zij zich met name op het HPV-virus, afwijkende uitstrijkjes en de voorstadia van cervix- en vulvakanker. Tijdens de klinische avond zal zij ingaan op het humaan papillomavirus (HPV) en de rol die dit virus kan spelen in de ontwikkeling van verschillende vormen van kanker. Daarbij komen onder andere de volgende vragen aanbod: wat is het HPV virus, hoe raak je besmet, welke klachten kunnen ontstaan, tot welke soorten kanker kan HPV leiden, hoe voorkom je HPV, en welke behandelingsmogelijkheden zijn er?

Sandra van Dijk is afdelingshoofd van de drie bevolkingsonderzoeker naar kanker in Nederland: darmkanker, borstkanker en baarmoederhalskanker. Tijdens deze klinische les zal zij ingaan op de opzet, uitvoering en betekenis van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker binnen de Nederlandse gezondheidszorg. Aanbod komen onder meer de doelstelling van bevolkingsonderzoeken, welke vrouwen worden uitgenodigd voor het bvo naar baarmoederhalskanker, deelnamepercentages, de effectiviteit van screening, en recente veranderingen in het programma. Ook bespreekt zij hoe zorgverleners kunnen bijdragen aan effectieve opsporing en opvolging.

Jolien de Waard is docent aan de Hanzehogeschool en verbonden aan CC diagnostic, een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van nieuwe en verbeterde detectiemethoden voor baarmoederhalskanker. In haar promotieonderzoek richtte zij zich op de ontwikkeling van een geavanceerde zelftest voor het tijdig opsporen van baarmoederhalskanker en voorstadia daarvan. Tijdens deze klinische les bespreekt zij o.a. de werking, voordelen, beweegredenen van patiënten om voor de zelftest te kiezen en toekomstmogelijkheden van de zelftest, en de rol die deze kan spelen in het vergroten van de deelname aan het bevolkingsonderzoek.

Programma:

18.30 – 19.00 uur            Inloop
19.00 – 19.05 uur            Opening (Anneke Eerkens)
19.05 – 19.30 uur            HPV, gynaecologische (pre)maligniteiten en vaccinatie (Martha Esajas )
19:30 – 19:45 uur            Feiten en fabels over HPV 
19.45 – 20.00 uur            Pauze (met koffie/thee)
20.00 – 20.20 uur            Het Nederlandse bevolkingsonderzoek (Sandra van Dijk)
20.20 – 20.40 uur            Zelftest (Jolien de Waard)
20.40 – 21.00 uur            Discussie
21.00 – 21.30 uur            Borrel