Nieuws

Webinar zaterdag 7 november 2020

Webinar zaterdag 7 november 2020

In de laatste nieuwsbrief heeft u kunnen lezen dat het bestuur in april opteerde om de jaarlijkse Buitendag en Antonius Deusingdag op zaterdag 7 november samen te voegen tot een ochtendprogramma met een aantal lezingen in het UMCG gevolgd door een rondleiding in het Groninger Forum. Door Covid-19 en de huidige omstandigheden waarin we momenteel leven heeft het bestuur besloten de Antonius Deusingdag 2020 online te gaan doen in de vorm van een Webinar. Wat kunt u van ons verwachten?

Lezing Alumnus van het jaar 2019, Sander de Hosson.

Longarts Sander de Hosson is door de Rijksuniversiteit Groningen verkozen tot Alumnus van het jaar 2019. Hij heeft de prijs ontvangen voor de indringende wijze waarop hij aandacht vraagt voor de emotionele kant van de palliatieve zorg en voor het onder medisch personeel bespreekbaar maken van de dood, te beginnen tijdens hun opleiding. In 2013 is de Hosson gaan bloggen over zijn werk op de website van Agora en later voor het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Deze veelgelezen columns werden uiteindelijk gebundeld in het boek ‘Slotcouplet’. Tijdens het Webinar op 7 november zal de Hosson tijdens zijn lezing ‘Zorg in de laatste levensfase’ spreken over de palliatieve zorg die steeds meer in de aandacht van zorgverleners staat. Zeker advance care planning, het tijdig bespreken van de latere en laatste levensfase worden steeds meer onderdeel van de zorg voor patiënten met een ongeneeslijke ziekte.

Interview met Sander de Hosson

Begin oktober zal er een interview opgenomen worden waarin voorzitter Leo Veehof en algemeen bestuurslid Tineke Slager- Roukema met Sander de Hosson in gesprek zullen gaan over de prijs ‘alumnus van het jaar’, zijn werk als longarts in het Wilhelminaziekenhuis in Assen en de palliatieve zorg. Het interview zal halverwege oktober via de website van Antonius Deusing te zien zijn. Houdt deze dus goed in de gaten.

Prijsuitreiking Rein Zwierstraprijs voor beste Klinische Les en het beste verslag Stage Wetenschap 2019 – 2020

Jaarlijks looft de alumnivereniging de ‘Professor Rein Zwierstra Prijs’ uit voor de beste Klinische Les en de prijs voor het beste verslag Stage Wetenschap. De eerste prijs bedraagt 300 euro, de tweede en derde prijs bedragen 100 euro. Daarnaast ontvangt de eersteprijswinnaar een speciaal voor Antonius Deusing ontworpen legpenning. Voor mededinging komen de Klinische Lessen en verslagen Stage Wetenschap in aanmerking die volgens de criteria van de reviewers ONW gewaardeerd zijn met een cijfer 8,5 of hoger. De alumnivereniging laat de lessen nogmaals door een onafhankelijke jury beoordelen waaruit de drie besten gekozen worden. De voorzitter van de jury ‘Rein Zwierstraprijs’ voor beste Klinische Les is prof. Rien Nijman en de voorzitter van de jury ‘beste verslag Stage Wetenschap’ is prof. Jan Kleibeuker. Tijdens de prijsuitreiking zullen de genomineerden horen of zij een eerste, tweede of derde plek hebben behaald.

Presentaties Klinische Les/ Stage Wetenschap

Alle prijswinnaars zullen tijdens het Webinar een presentatie geven over hun Klinische Les of verslag Stage Wetenschap.

Algemene Ledenvergadering

De Algemene Ledenvergadering zal ook tijdens het Webinar plaatsvinden. De agenda zal voor 7 november op de website geplaatst worden.

Het Webinar is van 10.00 uur tot 14.00 uur en u hoeft zich hiervoor niet aan te melden. Over een aantal weken krijgt u een link toegestuurd waarmee u op 7 november kunt deelnemen.